Τις τελευταίες μέρες ακούμε πολλά για αυτή τη σύνοδο Δία/Κρόνου που λαμβάνει χώρα σήμερα 21 Δεκεμβρίου. Τι συμβαίνει ακριβώς και πόση σημασία έχει για εμάς μια τέτοια σύνοδος; Για να το δούμε αυτό χρειάζεται να ρίξουμε πρώτα μια ματιά στην ιδέα των “Κύκλων” στην Αστρολογία.
Υπάρχουν πολλοί αστρολογικοί Κύκλοι οι οποίοι έχουν να κάνουν είτε με την κίνηση της γης είτε με την κίνηση των πλανητών. Καθώς οι πλανήτες κινούνται, υπάρχουν χρονικά σημεία κατά τα οποία καταλαμβάνουν την ίδια μοίρα του ζωδιακού ή βρίσκονται σε απόσταση πολύ λίγων μοιρών ο ένας από τον άλλο. Τότε λέμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια σύνοδο. Η σύνοδος αποτελεί την έναρξη ενός καινούριου κύκλου ο οποίος αναπτύσσεται καθώς το ταξίδι των πλανητών συνεχίζεται και έρχεται στο τέλος του με την επόμενη σύνοδο. Αυτοί οι Κύκλοι λοιπόν είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αρχετυπικές Ιδέες που εκφράζονται από τους πλανήτες ξεδιπλώνονται μέσα στον χρόνο και πυροδοτούν ψυχολογικές διεργασίες, εκδηλώσεις και γεγονότα στην ανθρωπότητα ως σύνολο.
Για τον αρχαίο κόσμο και άρα για την παραδοσιακή αστρολογία, Δίας και Κρόνος ήταν οι μεγάλοι Χρονοκράτορες καθώς ήταν οι δύο τελευταίοι πλανήτες. Ο κύκλος τους είναι εικοσαετής δηλαδή κάθε είκοσι χρόνια βρίσκονται σε σύνοδο. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν η μεταξύ τους σύνοδος δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Τι το ιδιαίτερο έχει λοιπόν η σημερινή σύνοδος;
Αυτός ο κύκλος των 20 ετών αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου κύκλου 240 περίπου ετών. Μέσα σε αυτά τα 240 έτη οι σύνοδοι Δία/Κρόνου πέφτουν σε ζώδια του ίδιου στοιχείου και κάθε 240 χρόνια η σύνοδος αλλάζει στοιχείο ξεκινώντας έτσι έναν νέο κύκλο. Αυτή τη φορά η σύνοδος αλλάζει στοιχείο και από τη Γη μεταβαίνει στον Αέρα καθώς λαμβάνει χώρα στον Υδροχόο.
Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της συνόδου είναι πως οι πλανήτες βρίσκονται εξαιρετικά κοντά ο ένας στον άλλο καταλαμβάνοντας την πρώτη μοίρα του Υδροχόου κάτι που συνέβη πριν 400 χρόνια.
Υπάρχει όμως ένα τρίτο στοιχείο που κάνει αυτή τη σύνοδο σημαντική. Το γεγονός ότι πέφτει πάνω στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο καθώς σήμερα ο Ήλιος εισέρχεται στον Αιγόκερω. Και για να καταλάβουμε τη σημαντικότητα αυτή χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω και να επισκεφτούμε τους Ασσυρίους. Οι Ασσύριοι πίστευαν πως όπως οτιδήποτε άλλο, έτσι και το σύμπαν πέθαινε και ξαναγεννιόταν. Πίστευαν πως σημαντικές στιγμές στη ζωή του σύμπαντος συνέβαιναν όταν και οι 7 πλανήτες σχημάτιζαν σύνοδο είτε στον Καρκίνο είτε στον Αιγόκερω καθώς αυτά τα δύο ζώδια είναι τα σημεία των ηλιοστασίων όπου έχουμε τη μεγαλύτερη μέρα και τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και άρα είναι σημεία ανισορροπίας.
Έτσι η σύνοδος των Χρονοκρατώρων λαμβάνει χώρα σε ένα τέτοιο ακριβώς σημείο ανισορροπίας και άρα έχει αρκετό ενδιαφέρον να δούμε τι θα φέρει. Ό,τι ξεκινήσει θα ξεδιπλωθεί τα επόμενα 240 περίπου χρόνια με μικρότερους κύκλους των 20 ετών.
Σε τέτοιες συνόδους είναι καλύτερο να μην εξετάζουμε τον κάθε πλανήτη ξεχωριστά αλλά να τους βλέπουμε σαν ζευγάρι όπου ξεδιπλώνεται μια μια ιδέα και όχι δύο ξεχωριστές. Δίας και Κρόνος λοιπόν έχουν να κάνουνε με την ανάπτυξη και την εξέλιξη των δομών της κοινωνίας μας και των εθνικών ταυτοτήτων. Έχουν να κάνουν επίσης με την υλοποίηση ιδεών και πεποιθήσεων δηλαδή με το πως εκφράζονται και ενσωματώνονται στον υλικό κόσμο οι ιδέες και τα πιστεύω που κυριαρχούν την εκάστοτε περίοδο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η σύνοδος γίνεται στον Υδροχόο, ένα ζώδιο του αέρα, φαίνεται πως ξεκινά μια περίοδος όπου οι κοινωνικές δομές θα χαρακτηρίζονται από πιο άυλα πρότυπα κάτι που ήδη ζούμε καθώς η πανδημία έχει επισπεύσει τις διαδικασίες όπου χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο την τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε ή για να διεκπεραιώσουμε υποχρεώσεις. Δε συναντιόμαστε πλέον τόσο από κοντά όσο από το διαδίκτυο. Πιστεύω πως η κοινωνίες θα εισαχθούν σε ένα μοντέλο επικοινωνίας που προοδευτικά θα επικρατήσει και οι άνθρωποι θα είμαστε περισσότερο βυθισμένοι στην “εικόνα” παρά στην πραγματικότητα. Αυτό χρειάζεται διαχείριση από μέρους μας καθώς είναι φανερό πως παρόλο που η τεχνολογία προσφέρει τα μέσα για να επικοινωνούμε καλύτερα και πιο εύκολα, οι κοινωνίες γίνονται όλο και πιο απρόσωπες και η επαφή πρόσωπο προς πρόσωπο χάνεται. Η αποξένωση γίνεται ολοένα και πιο έντονη και προβλήματα που σχετίζονται με αυτή όπως ψυχολογικά προβλήματα, κατάθλιψη, αύξηση χρήσης ουσιών κτλ θα κάνουν πιο αισθητή την εμφάνισή τους.
Ταυτόχρονα ο Υδροχόος είναι γνωστός για τις φιλανθρωπικές του τάσεις έτσι είναι πιθανό τα επόμενα έτη η πίεση προς ένα πιο ανθρώπινο μοντέλο κοινωνιών να είναι ισχυρότερη.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα κυριαρχήσει είναι η προτεραιότητα του ατόμου έναντι της κοινωνίας. Σε ποιο βαθμό πλέον κάποιος μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται και σε ποιο βαθμό τον προσδιορίζει η κοινωνία; Αυτή η “μάχη” των κοινωνικών θεσμών και πιστεύω ενάντια στην ελευθερία αυτοπροσδιορισμού του ατόμου θα ενταθεί και θα εγερθούν ανάλογοι προβληματισμοί.
Στο χέρι μας είναι να κρατήσουμε την ισορροπία και να βρούμε το δρόμο που θα μας οδηγήσει σε περισσότερη ελευθερία αλλά και περισσότερη συνείδηση για να τη διαχειριστούμε. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε καταπίεση και περιορισμό της ελευθερίας στο όνομα ιδεών και ιδανικών.
Comments