Συνεχίζοντας το ταξίδι του ο Τρελός, η πρώτη κάρτα που συναντά είναι αυτή του Μάγου. Συνήθως απεικονίζεται ως ένας άνθρωπος που στέκεται μπροστά από ένα τραπέζι που έχει πάνω του τα τέσσερα σύμβολα της Ταρώ, το ξίφος, τη ράβδο, το πεντάκτινο και μια κούπα τα οποία συμβολίζουν τα τέσσερα στοιχεία που δημιουργούν τον κόσμο μας (Αέρας, Φωτιά, Γη και Νερό). Σε αυτή τη σειρά των άρθρων για το Ταξίδι του Τρελού αποφεύγουμε όσο γίνεται τις παραδοσιακές απεικονίσεις ώστε να μην εγκλωβιζόμαστε στη μορφή αλλά στο νόημα.
Οι μορφές που συναντά στο ταξίδι του ο Τρελός είναι Αρχέτυπα συνεπώς έχουν κυρίως εσωτερική σημασία και είτε εκφράζουν δυνάμεις του Σύμπαντος είτε εσωτερικές ποιότητες του Τρελού.
Ο Μάγος έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Μαθαίνει να χειρίζεται τα στοιχεία που απαρτίζουν τον Κόσμο ώστε να τα υποβάλλει στη θέλησή του και μαθαίνει πως να συνδέει τον Άνω Κόσμο των θείων ιδεών με τον Κάτω Κόσμο της μορφής. Η συνάντηση αυτή των δύο Κόσμων γίνεται μέσα του.
Έτσι ο Τρελός, παίρνοντας τη μορφή του Μάγου, αναπτύσσει τις ποιότητες της πρώτης Ακτίνας που είναι η Δύναμη και η Θέληση. Όσο είμαστε διασπασμένοι, δεν μπορούμε να εστιάσουμε τη δύναμη που έχει η Ψυχή μας στον Σκοπό που υπηρετούμε. Ο Μάγος σαν ρόλος διδάσκει στον Τρελό τη συγκέντρωση και την συνειδητή κατεύθυνση των δυνάμεων προς ένα σκοπό.
Ο Μάγος-Τρελός επιχειρεί επίσης την ένωση των δύο Κόσμων του Άνω και του Κάτω. Χρειάζεται να γίνει κατανοητό ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε δεν φτάνουν για να περιγράψουν τις έννοιες που προσπαθούμε να αποδώσουμε. Το Σύμπαν υπό τη θεώρηση του Εσωτερισμού, είναι σαν μια μεγάλη Σκέψη. Για να φτιάξω πχ ένα σπίτι θα πρέπει πρώτα να το συλλάβω στο νου μου σαν μια αφηρημένη σκέψη κι αφού προχωρήσω στα πρώτα σχέδια, να το φέρω σιγά σιγά εις πέρας και να το χτίσω δίνοντάς του πραγματική υλική υπόσταση. Αυτά τα τρία "στάδια" αφηρημένη σκέψη-σύλληψη, σχεδιασμός και τελική υλοποίηση είναι και ο τρόπος που κινείται και εκφράζεται η Ύπαρξη. Χάρην απλοποίησης μπορούμε να φανταστούμε τον Άνω Κόσμο ως τη Σκέψη και τον Κάτω Κόσμο ως την Υλοποίηση. Μας μένει έτσι το στάδιο του Σχεδιασμού που είναι ένα μεταβατικό στάδιο και το οποίο αντιπροσωπεύει ο Μάγος.
Έτσι ο Τρελός, μέσω του ρόλου του Μάγου, μαθαίνει πως να είναι ο καμβάς, πάνω στον οποίο η Ύπαρξη δημιουργεί το σχέδιό Της για να το εκφράσει στην υλική πραγματικότητα.
Στο στάδιο του Μάγου, ο Τρελός δεν έχει αναπτύξει ακόμα μια συγκεκριμένη προσωπικότητα. Αυτό θα συμβεί αργότερα, στο στάδιο του Άρματος που είναι η έβδομη κάρτα. Ο Μάγος ακόμα παίζει με όλες τις ποιότητες και όλα τα χρώματα. Το σύμβολο του απείρου (ένα πλαγιασμένο οκτώ) που συχνά απεικονίζεται πάνω από το κεφάλι του δείχνει το απεριόριστο της Ύπαρξης που μέσω του Μάγου αποκτά κάθε φορά διαφορετική έκφραση και γίνεται τα τέσσερα στοιχεία.