Οι Άγγελοι και οι μέρες τις εβδομάδας
- Δημήτρης Καμίλλος
- 16 Νοε 2017
- διαβάστηκε 3 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 4 Σεπ 2020

Στην Kabbalah οι επτά Αρχάγγελοι είναι επτά παρουσίες που θεωρούνται πολύ σημαντικές. Στην Αποκάλυψη βλέπουμε μια αναφορά σε αυτούς ως τα επτά πνεύματα που στέκονται ενώπιον του Θεού ( Απ. 4 "...μπροστά στον θρόνο έκαιγαν εφτά λυχνάρια με φωτιά, και αυτά σημαίνουν τα εφτά πνεύματα του Θεού").
Οι Αρχάγγελοι ανοίκουν στον κόσμο των ιδεών που στην Καμπαλιστική ορολογία ονομάζεται Briah. Είναι ο κόσμος όπου οι θείες ενέργειες-εκπορεύσεις, παίρνουν για πρώτη φορά μορφή και οργανώνονται σε σχέδια έτσι ώστε να εκδηλωθούν ακόμα πιο συγκεκριμένα στον κόσμο της ύλης. Έτσι οι Αρχάγγελοι λειτουργούν σαν "φακοί" που κατευθύνουν τη θεία ενέργεια (που είναι άμορφη) σε συγκεκριμένες μορφές. Για να το καταλάβετε καλύτερα, σκεφθείτε την τηλεόραση! Η τηλεόραση είναι στην ουσία ένας μετασχηματιστής όπου λαμβάνει τα σήματα και τα μεταφράζει σε εικόνες και ήχους έτσι ώστε να γίνονται αντιληπτά από τον άνθρωπο. Έτσι και οι Αρχάγγελοι. Είναι οι "μετασχηματιστές" (στην Εσωτερική ορολογία ονομάζονται Δομητές) του Σύμπαντος!
Μέσω της σχέσης του με συγκεκριμένη Σεφίρα στο Δέντρο της Ζωής, ο κάθε Αρχάγγελος συνδέεται με έναν πλανήτη και με μια μέρα της εβδομάδας στην οποια κυριαρχεί. Η αντιστοιχία είναι η παρακάτω:
Δευτέρα-Σελήνη-Γαβριήλ
Τρίτη-Άρης-Καμαήλ (ή Σαμαήλ)
Τετάρτη-Ερμής-Ραφαήλ
Πέμπτη-Δίας-Ζαδκιήλ
Παρασκευή-Αφροδίτη-Ανιήλ (ή Χανιήλ)
Σάββατο-Κρόνος-Ζαφκιήλ
Κυριακή-Ήλιος-Μιχαήλ
Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως σε κάποια καμπαλιστικά έργα (όπως και στο έργο του Κορνήλιου Αγρίππα "De Occulta Philosophia Libri Tres" )υπάρχει αντιστροφή στις θέσεις μεταξύ του Μιχαήλ και του Ραφαήλ όπου ο ένας παίρνει τη θέση του άλλου αλλά η γενικά παραδεκτή αντιστοιχία είναι η παραπάνω. Πως μπορούν αυτά να φανούν πρακτικά χρήσιμα για εμάς;
Ο κάθε Αρχάγγελος-Δομητής έχει συγκεκριμένες ποιότητες τις οποίες "μεταφέρει" στα πράγματα με τα οποία έχει συνάφια. Έτσι η κάθε μέρα χρωματίζεται από αυτές τις ποιότητες. Συνδεόμενοι συνειδητά με τον κάθε Αρχάγγελο τις αντίστοιχες μέρες στις οποίες κυριαρχεί, μπορούμε να αναπτύξουμε αυτές τις ποιότητες μέσα μας. Μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε πως την κάθε μέρα κυριαρχούν αυτές οι δυνάμεις και έτσι να είμαστε πιο αντικειμενικοί στο τι μας συμβαίνει, να μην ταυτιζόμαστε δηλαδή με καταστάσεις εξωτερικές και εσωτερικές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το μονοπάτι της αυτοπραγμάτωσης που περπατά ο Μαθητής. Όταν γνωρίζει κανείς ότι πχ η Τρίτη είναι μέρα του Άρη, ξέρει ότι επικρατεί η εξωστρεφής-διεκδικητική ποιότητα αυτού του πλανήτη στα πράγματα και συνεπώς γνωρίζει πως είναι πιο εύκολο να υπάρχουν προστριβές μεταξύ αντίπαλων συμφερόντων. Επικαλούμενος και συντονιζόμενος με τις ποιότητες του Καμαήλ, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την ενέργεια ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του. Αν πχ είναι άνθρωπος ντροπαλός μπορεί να επικαλεστεί αυτή την ενέργεια για να μάθει να διεκδικεί σοφά και δυναμικά αυτό που του ανοίκει. Ενώ αν είναι άνθρωπος νευρικός, μπορεί να επικαλεστεί αυτή την ενέργεια για να γίνει αντιληπτό στη συνείδησή του το πότε κάνει κακή χρήση αυτής της ποιότητας προσπαθώντας πχ να επιβάλλει την άποψή του.
Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε μερικές λέξεις-κλειδιά που θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε τις ποιότητες της κάθε μέρας και του κάθε Αρχαγγέλου.
Δευτέρα- διαίσθηση, όνειρα, υποσυνείδητο, θολή εκτίμηση, μυστικά
Τρίτη- ανταγωνισμός, εξωστρέφεια, διεκδίκηση, μάχη, θυμός
Τετάρτη- θεραπεία, μετασχηματισμός, επικοινωνία, γρήγοροι ρυθμοί, αναλυτική λογική
Πέμπτη- επέκταση, διδασκαλία, γενναιοδωρία, τύχη, έλλειψη μέτρου
Παρασκευή- αγάπη, ομόνοια, συντροφικότητα, ομορφιά, τεμπελιά
Σάββατο- υλοποίηση, πρακτικότητα, περιορισμός, έλλειψη ελαστικότητας
Κυριακή- ζωή, χαρά, εξωστρέφεια, αρχηγία, προστασία
Οι ποιότητες αυτές μπορούν να εκφραστούν από τη μια άκρη του φάσματος (θετική) μέχρι την άλλη (αντιστροφή). Παρατηρήστε για παράδειγμα πως η ποιότητα του Άρη ξεκινά από τον υγιή ανταγωνισμό και καταλήγει στον θυμό ή πως η ποιότητα της Σελήνης (Δευτέρα) ξεκινά από τη διαίσθηση και καταλήγει στην αδυναμία να διακρίνουμε σωστά τι συμβαίνει και στα κρυμμένα μυστικά. Ένα ακόμα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό. Η Τετάρτη είναι μέρα στην οποία κυριαρχεί ο Ερμής και ο Αρχάγγελος Ραφαήλ. Μία έκφραση της ποιότητας αυτής της μέρας είναι η αναλυτική διαδικασία του νου. Στον αντίποδα βρίσκεται η Δευτέρα όπου κυριαρχεί η διαίσθηση. Ένας άνθρωπος που θα ήθελε να μετριάσει την παρεμβατικότητα του νου του και να "ανοίξει" σε άλλους τρόπους λήψης της πληροφορίας, πιο διαισθητικούς, θα επικεντρώνονταν και στις δύο ημέρες. Στη Δευτέρα προσπαθώντας μέσω της επίκλησης του Αρχαγγέλου, να αυξήσει τη διαίσθησή του (και δοκιμάζοντας εκείνη την ημέρα να πάρει αποφάσεις κάνοντας στην άκρη τον νου) και στην Τετάρτη όπου επικαλούμενος τον Ραφαήλ θα προσπαθούσε να δει μέσω της παρατήρησης που επεμβαίνει ο νους του και του προβάλλει πχ φοβίες ή τον εμποδίζει από το να ακολουθήσει το μονοπάτι της καρδιάς του με το να εκλογικεύει τα πάντα.